Back Up

Wat is een Back-Up?

Iedereen hoort van verschillende kanten dat er een back-up gemaakt moet worden van je data. Back-uppen is niet voor iedereen een normale klus die met regelmaat wordt gedaan of men vindt het geen leuke klus maar als het eenmaal weer is gedaan dan geeft het ook weer rust. Maar wat is een back-up nu eigenlijk? En hoe kun je een back-up maken?

Een back-up is in basis niets anders dan een reservekopie van jouw gegevens. Je kunt een back-up maken van jouw computer en bestanden zodat je bij een probleem je computer en/of je bestanden kunt herstellen. Het zal niet de eerste en laatste keer zijn dat je per ongeluk een bestand hebt verwijderd waarvan achteraf bleek dat je deze toch nog nodig was. Er zijn verschillende manieren, programma’s en tools waarmee je eenvoudig een back-up kunt maken en terug kunt zetten.

Naast dat je zelf per ongeluk een bestand verwijderd zijn er nog veel meer manieren om je bestanden kwijt te raken. Denk hierbij aan een harde schijf crash, je harde schijf of USB-stick is niet meer of gedeeltelijk leesbaar, er kan brand uit breken of je PC wordt gestolen. Ook kan de PC geïnfecteerd raken waardoor al jouw bestanden worden versleuteld en niet meer benaderbaar zijn voor jou. Reden genoeg om met regelmaat een back-up te maken.

De locatie van een back-up is ook van belang en dit bewaar je niet op de zelfde computer. Gaat de PC stuk dan ben je de back-up ook kwijt. Dit geld niet alleen voor de PC maar ook voor je overige apparaten. De Back-up kan het beste bewaard worden op een externe schijf, op een NAS of in de Cloud. Of een combinatie van deze opties.

Het begin wordt het vaak als moeilijk ervaren om te bepalen welke mappen en bestanden er in de back-up mee moeten worden genomen. Daarnaast moet je ook de keuze gemaakt hebben waarop de back-up moet worden opgeslagen.

De meeste back-up programma’s configureer je na de installatie, en dan selecteer je welke mappen en bestanden er meegenomen moeten worden in de back-up. Eenmaal ingesteld dan hoef je er niet meer naar om te kijken. De back-up start automatisch en wordt op gezette tijden herhaald.

Chat openen