NAS

Waar kun je een NAS voor inzetten?

Een Network Attached Storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar geworden in onze thuis of klein zakelijk netwerk. Op jaarbasis produceert een klein bedrijf of gezin een hoeveelheid data zoals verslagen, presentaties, foto’s, video’s en ga zo maar door. Voor deze hoeveelheid data is een NAS de oplossing. Op het moment van schrijven kunnen er schijven met een maximale grootte van 16Tb groot in een 2-bay NAS geplaatst worden. De ontwikkelingen staan niet stil en de verwachting is dat dit alleen maar groter gaat worden. Welke schijf grootte er nodig is afhankelijk van uw situatie. Het apparaat werkt zelfstandig en daardoor is de data altijd beschikbaar via het netwerk.

De beschikbare opslag capaciteit van een NAS kan op verschillende manieren worden gebruikt:
– als centrale opslag locatie voor de gebruikers zodat de bestanden en documenten van elke pc in het netwerk benaderd kunnen worden.
– als back-up locatie van je systeem image, bestanden en documenten.
– als media server waarop muziek, video’s en foto’s beschikbaar worden gemaakt in het netwerk.
– enz. enz.
– of combineert de verschillende toepassingen.

Qua beveiliging is e.e.a. geregeld en voor elke gebruiker kan een afgeschermd gebruikers account aangemaakt worden. Afhankelijk welke rechten de gebruiker krijgt toegewezen, krijgt hij toegang tot de NAS. Alle data en documenten die in de persoonlijke map worden opgeslagen zijn alleen toegankelijk voor de specifieke gebruiker.
Naast een afgeschermd gebruikers account kunnen er ook shares aangemaakt worden die gedeeld kunnen worden met de mede-gebruikers op de NAS. Zo kunnen zakelijk documenten in de share administratie voor alle collega’s beschikbaar gemaakt worden maar op dezelfde wijze kun je alle familie foto’s binnen het gezin beschikbaar gemaakt worden.

De bekendere merken zoals QNAP en Synology leveren ook software voor de Windows en Mac computers waarmee o.a. de bestanden geback-upt en gesynchroniseerd kunnen worden.

Chat openen