NAS

Waar kun je een Back-Up bewaren

Om je back-Up te bewaren zijn er verschillen de mogelijkheden waar dat kan worden gedaan: USB-Stick, Externe harde schijf, een NAS (Network Attached Storage) of in de Cloud.

USB-Stick
De opslagcapaciteit van USB sticks wordt steeds groter en op het moment van schrijven zijn 1000 GB al beschikbaar. Ze zijn klein t.o.v. een externe harde schijf maar dat is tevens ook een nadeel. Je raakt ze daardoor ook sneller kwijt. Een ander nadeel is wanneer je meerdere computers in huis hebt, dat je voor elke computer een aparte back-up moet gaan maken.

Externe Harde Schijf.
Het voordeel van een externe harde schijf is dat je deze eenvoudig op een andere locatie kunt bewaren. En een andere locatie hoeft dus niet bij je thuis te zijn maar dan kan bij familie of een goede vriend. Dit is een praktische oplossing voor brand. Een alternatief is om de harde schijf op te slaan in een (brand veilige) kluis of in de kluis bij de bank.

NAS
Een Network Attached Storage is een opslag locatie in je netwerk en daardoor permanent beschikbaar. Hierdoor is de NAS uitermate geschikt voor al je back-ups en uitermate geschikt voor een geautomatiseerd back-up proces. De NAS is in verschillende uitvoeringen leverbaar, 1 schijf, 2 schijven enz. Voor privé en klein zakelijk gebruik is een NAS met 2 schijven een veel toegepaste uitvoering. Dit omdat de NAS de schijven spiegelt (de ene schijf is een kopie van de andere schijf) ben je tegelijk beschermd tegen een harde schijf crash. Een nadeel van de NAS is dat het nog steeds op dezelfde locatie staat als ook waar je computers zijn.

Cloud
De veiligste oplossing is om je data te back-uppen in de cloud. Er zijn verschillende clouddiensten en aanbieders waarvan gebruik kan worden gemaakt. Veelal bieden deze clouddiensten ook tools aan om je data te synchroniseren met de cloud. Een voordeel van cloud opslag is dat de capaciteit kan worden uitgebreid als er meer behoefte is. Het nadeel wat hier tegenover staat is dat je voor deze cloud betaald.
Onderling zitten er verschillen in hoelang de data wordt bewaard, gebruiksvriendelijkheid van de synchronisatie tool en de kosten per GB.

Chat openen